Buxbom, Buxbom som häck

Buxbom är en art av buske som kan användas för att skapa häckar. Häckar av buxbom är mycket populära eftersom de är lättskötta och tåliga. Buxbombuskar växer dock inte så snabbt, så det tar ett tag att få dem att bli en fullt utvecklad häck.

Vad är en Buxbom?

Buxbom är en buske eller träd som växer i Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Den har runda, tjocka blad och kommer i flera olika färger såsom grön, vit och röd. Blommorna är små och klumpiga med stora pollenkorn. Frukten är en liten boll med mörka frön inuti. Buxbomen blir ofta 2-5 meter hög.

Olika typer av Buxbom

Buxbom är en av de mest använda häckplantorna i Sverige. Det finns flera olika sorter av buxbom, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Här är en kort guide till de olika typerna av buxbom som finns:

Tama Buxbom (Buxus sempervirens): Denna sort av buxbom är den vanligaste och mest använda i Sverige. Den växer snabbt och blir ganska stor, och den tål både sol och skugga ganska bra. Den kan dock vara lite svår att forma, eftersom den ofta växer lite skevt.

Kompakt Buxbom (Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’): Denna sort av buxbom växer långsamt, men blir inte så stor. Den är därför perfekt för små trädgårdar eller för att användas som buske i rabatter. Dessutom tål den skugga bra, vilket gör den perfekt för trädgårdar med lite sol.

Pyramid Buxbom (Buxus sempervirens ‘Pyramidalis’): Denna sort av buxbom växer mycket smalare än andra sorter, och blir därför inte så stor. Den passar därför bra för små trädgårdar eller som buske i rabatter. Den tål dock inte skugga lika bra som andra sorter.

Vinterhärdig Buxbom (Buxus microphylla): Denna sort av buxbom är mycket vinterhärdig, och klarar sig ofta utan skugga på vintern. Den blir ganska stor, och kan vara svår att forma på grund av sin skeva växtsätt.

Fördelar och nackdelar med Buxbom

Buxbom är en av de vanligaste häckväxterna i Sverige. Den växer snabbt och är lättodlad, men det finns både fördelar och nackdelar med buxbom.

Fördelarna med buxbom är att den växer snabbt och ger snabbt täta häckar. Buxbomen är också lättodlad och klarar sig bra i de flesta jordtyper. En annan fördel med buxbom är att den blommar rikligt under sommaren, och dess blommor har en stark doft.

Det finns dock också nackdelar med buxbom. Buxbomen kan vara krävande på vatten under torra perioder, och detta kan leda till att den drabbas av torrsprickor. Buxbomen kan även bli attackerad av skadedjur som larver av svartbagge eller mjölmsugare, vilket kan leda till skador på växten.

Alternativ till Buxbom

Alternativ till Buxbom
Det finns många olika sorters buxbom, och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Om du är ute efter en häck som är lättskött och tålig mot slitage, kan en buxbom vara ett bra val. Men om du vill ha en häck som växer snabbare och ger mer skugga, finns det andra alternativ som kan vara bättre lämpade. Här är några av de vanligaste alternativen till buxbom:

• Hassel (Corylus avellana)
• Kvitten (Crataegus monogyna)
• Lila liljekonvalj (Convallaria majalis)
• Rönn (Sorbus aucuparia)
• Småbuskar som krusbärsris, korsörtsbär (Cornus mas) eller vinbärsris (Ribes rubrum)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *